SPRAWOZDANIE Z ZIELONEJ SZKOŁY 2015.06.09

Zielona szkoła ,to śródroczny wyjazd uczniów poza miejsce zamieszkania pozwalający łączyć naukę z zabawą i wypoczynkiem, integrujący grupę uczniowską zmuszający do holistycznego pojmowania świata. Kontakt ze środowiskiem uczy aktywności , samodzielności, szacunku do wszelkich przejawów życia, kształtuje postawę odpowiedzialności za środowisko.

Przesłaniem każdej zielonej szkoły jest promocja zdrowia zmierzająca do zwiększenia potencjału zdrowia, pozwalająca każdemu uczestnikowi, w każdym momencie dnia na możliwie jak najlepsze wykorzystanie możliwości danych przez naturę i otoczenie, zwiększając tym samym szansę na życie aktywne, dając radość i zadowolenie.

Tegoroczny grupowy wyjazd naszej młodzieży służył następującym celom:

- zapewnienie pełnej regeneracji sił fizycznych i psychicznych

-poznanie nowych regionów kraju

- kształtowanie postaw patriotycznych i ekologicznych

- klucz do historii – Westerplatte jako kurort- bastion -symbol

Tegorocznym gwoździem programu Z S była całodniowa wycieczka do Gdyni, Gdańska i na Westerplatte. Jako ,że w tym roku obchodzimy 70 rocznicę zakończenia  II wojny światowej nie sposób byłoby nie dotrzeć na Westerplatte- symbolu wybuch u II wojny światowej. Miejsca związane z polem bitwy o Westerplatte zostały wpisane 1 września 2003 roku na listę Pomników historii. Dzień naszego pobytu stał pod hasłem „Zielona Szkoła Wolności”. Historia sprawiła, że Gdańsk stał się miejscem szczególnym dla współczesnej historii Polski i Europy. Tu rozpoczęła się II wojna światowa i tu narodziła się Solidarność – największy ruch społeczny w historii dwudziestowiecznej Europy, który zapoczątkował proces demontażu systemu komunistycznego w tej części świata. Gdańsk to historyczny, tysiącletni ośrodek hanzeatycki, będący stolicą Pomorza Wschodniego,

Urzeka on  przepiękną, zachwycającą architekturą i niecodzienną atmosferą. Od zawsze budził podziw i zachwyt… Oczywiście przeszliśmy ulica Długą i Długim Targiem czyli najpiękniejszymi ulicami miasta tworzącymi Trakt  Królewski. To tutaj usadowiły się najwspanialsze budowle Gdańska , jak ratusz, Dwór Artusa i oczywiście popularna Fontanna z Neptunem. Każda kamienica ma tu swoją historię i przyciąga uwagę niezwykłymi zdobieniami. Zobaczyliśmy kolejny symbol Gdańska jakim jest żuraw- największy dźwig portowy w średniowiecznej Europie. Byliśmy również w Bazylice Mariackiej, której budowa trwała 150 lat. Wielką niespodzianka było zwiedzenie niesamowitego miejsca , gdzie na naszych oczach powstają pyszne cukierki i lizaki , które mieliśmy możliwość spróbować. Mowa tu o manufakturze cukierków ręcznie robionych Ciu Ciu. Technologia przygotowania tychże cukierków pochodzi z VII wieku."Pokazy" odbywają się co godzinę. Dzieci i dorośli obserwują jak na granitowe blaty wylewany jest płynny karmel, który jest połączony z aromatami i barwnikami. Całość układana jest w różne formy. Produkcja kilku kilogramów cukierków zajmuje ok. 40 minut.

Ciekawie przedstawiała się również wycieczka autokarowa do Władysławowa i Cetniewa. Ośrodek Przygotowań Olimpijskich "CETNIEWO" to przede wszystkim czołowy w Polsce obiekt szkolący sportowców w tym polską kadrę narodową. To tutaj od 50-u lat szlifują swoje umiejętności sportowcy w boksie, judo, zapasach, podnoszeniu ciężarów, szermierce i wielu innych dyscyplinach sportowych.Dla upamiętnienia wielkich polskich sportowców na fragmencie promenady w 2000r powstała ALEJA GWIAZD SPORTU.

Obecnie promenada mieści 36 mosiężnych gwiazd wmurowanych w granitowych płytach, na których wygrawerowane są nazwiska sławnych polskich sportowców. Swoją gwiazdę posiadają tu m.in.:

Irena Szewińska

Halina Konopacka

Kazimierz Deyna

Robert Korzeniowski

Upalną sobotę spędziliśmy w naszym ukochanym Ośrodku Sportów Wodnych w Nadolu nad Jeziorem Żarnowieckim. Przeszliśmy szybki kurs kajakarstwa, popływaliśmy a na koniec ulubione kiełbaski z grilla.

Ponadto odwiedziliśmy rezerwat bukowy w Rozewiu. Mieliśmy również swoją mini olimpiadę sportową. Poznaliśmy tajemnice Jastrzębiej Góry poprzez pracę z fiszką zadaniową. Plażowanie, kąpiele w basenie, ognisko to dodatkowe atrakcje naszego pobytu.

Tegoroczny pobyt długo zapamiętamy, byliśmy skąpani w słońcu i w wodzie, a nasz pobyt był niczym nie zmącony, ponieważ pierwszy raz byliśmy na ośrodku całkiem sami . Wszystkie atrakcje ośrodka były do naszej dyspozycji. Czuliśmy się jak prawdziwi , długo oczekiwani goście. Wystarczyło, że dzieci zamówiły sobie frytki to były frytki , mieliśmy ochotę na spaghetti –było spaghetti . I tak dalej , bez końca moglibyśmy wymieniać zalety naszego pobytu,  lecz nic nie zastąpi opisu chociaż najbardziej barwnego, niż bezpośredni, autentyczny kontakt z tym magicznym miejscem.