Obiady

 

LUTY 2021

 

Jadłospis oraz informacje o alergenach

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. Rodzic dziecka które jest ALERGIKIEM powinien niezwłocznie zgłosić to osobie zamawiającej posiłki z wyszczególnieniem diety (dziecko będzie miało przygotowywane indywidualne posiłki).

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1.      Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

 

2.      Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

3.      Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

4.      Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

5.      Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

 

6.      Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

 

7.      Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

 

8.      Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

 

9.      Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

10.  Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

 

 

Zastrzegamy- gdy zaistnieje sytuacja , że deser lub wędlina czy też warzywo wymienione w menu , nie będzie spełniało wymogów organoleptycznych, w zamian za nie będzie podane  inne .  Bardzo prosimy rodziców o zapoznanie się uważnie z menu i w razie jakichkolwiek uwag prosimy o kontakt przed podaniem wyżej wymienionego śniadania , obiadu,  czy też deseru

 

a nie w dniu lub dzień po.

 

Bardzo prosimy o zgłaszanie zakupu posiłku danego dnia w dzień go poprzedzający u Osoby Zamawiającej.W razie choroby można odwołać do godz. 8.00 w danym dniu.

 

Dziękujemy.

 

 

 

 

 

 

 

01PON

 

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, kotlet drobiowy, ziemniaki, czerwona kapusta z jabłkiem

 

02WT

 

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, ziemniaki, udziki, pekińska

 

03ŚRODA

 

Obiad: Rosół z makaronem,schab w sosie, kopytka, biała kapusta

 

04czwartek

 

Obiad: Zalewajka, kasza jęczmienna, kotlet mielony, ogórki konserwowe

 

05piątek

 

Obiad: Jarzynowa, kluski na parze sos śmietanowy

 

08.pon

 

Obiad: Pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet schabowy, surówka z czerwonej kapusty

 

09wtorek

 

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, potrawka z kurczaka z ryżem

 

10środa

 

Obiad: Krupnik, spaghetti

 

11czwartek

 

Obiad: Brokułowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, buraczki

 

12piątek

 

Obiad: Zalewajka, paluszki rybne, ziemniaki, kiszona kapusta

 

 

15.pon

 

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, granita brokułowa, kotlet schabowy

 

16wtorek

 

Obiad: Ogórkowa, ryż, paluszki w sosie słodko kwaśnym, surówka z marchewki

 

17środa

 

Obiad: Jarzynowa z marchewką, makaron z serem i cynamonem, jogurt

 

18czwartek

 

Obiad: Wiejska, pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, buraczki

 

19piątek

 

Obiad: Zalewajka, ziemniaki, ryba, kiszona kapusta

 

22pon

 

Obiad: Pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, fileciki w panco, czerwona kapusta konserwowa

 

23wtorek

 

Obiad:Jarzynowa z fasolką, pyzy z mięsem, biała kapusta

 

24środa

 

Obiad: Pomidorowa z makaronem, mielone a’la gołąbki, ziemniaki, ogórki kiszone

 

25cZwartek

 

Obiad: Rosół z makaronem, devolay, kluski, buraczki

 

26piątek

 

Obiad: Kalafiorowa, pierogi z serem, polewa